Hvilke former for ægtepagter findes der?

af jul 20, 2019Ægtepagten0 Kommentarer

Se de forskellige muligheder for ægtepagter her.

Ægtepagter kan benyttes af mange årsager, og selvom emnet måske ikke er det første, du og din ægtefælle tager op ved middagsbordet, så er det stadig en rigtig god idé at tage samtalen.

Det er ikke kun i tilfælde af skilsmisse, at ægtepagter kan være nyttig. Ægtepagten kan også være en god måde at beskytte ens partner fra tidligere gæld, der ikke er betalt af endnu.

Dette blogindlæg har til formål at give dig et større indblik i, hvilke muligheder, der gemmer sig i en ægtepagt, så du kan træffe det rigtige valg med din ægtefælle.

 

Kan alt gøres til særeje i ægtepagter?

Det korte svar er ja. Alle aktiver kan nemlig gøres til særeje.
Det kræver blot at din partner og dig er enige om, hvad I hver især ønsker skal være jeres særeje. Når I for eksempel vælger at gøre en ejendom, konti eller en bil til særeje, skal I vælge mellem forskellige særejetyper.

Her er der mulighed for at vælge blandt kombinationssæreje, fuldstændigsæreje eller erhvervelsessæreje. De forskellige særejetyper får du mere viden om her.

Skilsmissesæreje

Som navnet antyder, så gælder dette særeje kun, hvis I bliver skilt. I Danmark bliver hvert andet ægtepar skilt, men kun 3 ud af 10 personer har faktisk lavet en ægtepagt. Dette kan have store konsekvenser, og derfor kan skilsmissesærejen være en oplagt mulighed for jer.

Hvis I bliver sammen til den dag, hvor en af jer går bort, så vil den efterladte ægtefælle stadig arve 50 % af hele formuen. Hvis I gerne vil sikre, at den af jer, der lever længst arver mest muligt og ikke bare 50 %, så skal I huske at oprette et testamente.

Fuldstændigt særeje

Fuldstændigt særeje betyder, at ved skilsmisse eller seperation, beholder ægtefællen sin formue.
Når dagen kommer, hvor en af jer går væk, vil det betyde, at der ikke sker en ligedeling af formuen til ægtefællen, ligesom der for eksempel gøres ved skilsmissesæreje eller den næste særeje, vi skal kigge på.

Kombinationssæreje

Igennem kombinationssæreje kan I som ægtepar vælge at kombinere de forskellige former for særeje. Og I behøver ikke at vælge de samme særejemuligheder.

Her kommer der et eksempel:

Længstlevende vil have fuldstændigsæreje og første afdøde vil have skilsmissesæreje.

At en aftale om fuldstændigt særeje kun skal gælde, hvis en bestemt af ægtefællerne dør først, eller kun skal gælde førstafdøde ægtefælles eller længstlevende ægtefælles skilsmissesæreje.

Men for at give din ægtefælle og dig endnu flere muligheder, så kan du her læse videre om 5 forskellige særejetyper, I kan tilføje til ægtepagten.

Ægtepagter med lidt flere muligheder

Udover de forskellige særejeformer, som du har læst om indtil videre, så findes der faktisk 5 andre former for særeje.

Her får du et hurtigt overblik.

Genstandssæreje

I kan vælge at have særeje på forskellige genstande såsom ejendomme, virksomheder, arvesmykker, aktier med flere. Resten af jeres aktiver og passiver vil så være fælleseje.

Erhvervelsessæreje

Hvis en af jer har erhvervet jer en formue, som I gerne vil sikre, hvis I en dag skulle ende i skilsmisse, så er erhvervelsessæreje en mulighed. Det kommer dog an på, hvornår og hvordan formuen er erhvervet, men denne del vil vi gerne rådgive jer om.

Brøkdelssæreje

En vis brøkdel skal være særeje. Eks. En brøk på f.eks. 80 % af jeres værdier kan gøres til særeje – 20 % skal i givet fald tilhøre ægteparret som fælleseje. En brøkdel eller procentdel kan sættes på hele jeres formue eller på en eller flere specifikke aktiver såsom ejendom og virksomhed.

Sumsæreje

Sumsæreje er en form for afgrænsning på en eller flere værdier. Her får du et eksempel:
En pengesum, f.eks. de første 200.000 kr. af friværdien i ens hus, skal være særeje.

Sådant “sumsæreje” skal være relateret til en genstand (typisk huset) for at være gyldigt.

Sumdeling

Hele din eller din ægtefælles formue – med undtagelse af et bestemt beløb eller med undtagelse af et bestemt beløb af værdien af et eller flere aktiver – er fællesformue. Det beløb, der efter denne bestemmelse ikke er særeje, betegnes sumdeling.

Det kan være svært for mange at gennemskue den rigtige løsning med ægtepagten. Men hvis du har virksomhed eller din ægtefælle har, eller en af jer bringer stor gæld til jeres ægteskab, så vil det være en god idé at få udarbejdet en ægtepagt.

I er altid meget velkommen til at kontakte os, hvis I er i tvivl om, hvad der er den rette løsning for jer, og så guider vi jer hele vejen fra start til slut og udarbejder ægtepagten for jer.

Udarbejdelsen af ægtepagter har altid en fast lav pris på 2.995 kr., og I har også mulighed for at få en samlet pakkeløsning med ægtepagt, testamente og fremtidsfuldmagter for 6.600 kr.

Du kan se vores priser her.

Ægtefæller uden børn

Her kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i et testamente, hvis du er gift men ikke har børn.
Læs mere her

Ægtefæller med børn

Hvis du er gift og har børn, så kan du læse mere om, hvordan du sikrer din familie bedst med et testamente.
Læs mere her

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *