Hvad skriver jeg i mit testamente?

af aug 5, 2019Testamenter0 Kommentarer

Se her, hvad andre skriver i deres testamenter

Rigtig mange danskere er i tvivl om, hvad de skal skrive i deres testamente. Flere er faktisk så meget i tvivl, at det er en stopklodserne for, at de ikke får det gjort. Derfor har vi lavet dette indlæg om, hvad andre ofte skriver i deres testamenter, så du kan få lidt inspiration.

Vi har samlet 16 spørgsmål her, som andre har svaret på, når de har lavet testamenter.

1. Hvem arver efter dig? 
2. Fordeling af arven
3. Skal arvingerne have særeje? 
4. Skal arveafgiften sænkes?
5. Vil du sidde i uskiftet bo?
6. Hvad skal der ske, hvis I går fra hinanden?
7. Hvad skal der ske med børnene, hvis du går bort, inden de er 18 år?
8. Hvornår skal arvingerne have udbetalt deres friarv?
9. Hvem skal arve, hvis dine arvinger går bort før dig?
10. Vil du tilgodese foreninger eller organisationer?
11. Hvem skal håndtere delingen af din arv?
12. Hvordan skal dit gravsted vedligeholdes?
13. Skal nogle arvinger arve specifikke genstande efter dig?
14. Hvad skal der ske, hvis den længstlevende af jer, vil lave et nyt testamente?
15. Har du særeje fra tidligere testamente?
16. Hvordan skal testamentet underskrives?

1. Hvem arver efter dig? 

Her er det vigtigt, at du gør det helt klart, hvem der skal arve efter dig. Der er dog lovbestemte tvangsarvinger, som du skal tage højde for. Tvangsarvinger er ægtefællen og børn. 
Hvis du har et barn, der er gået bort, men denne har efterladt sig børn, så vil dine børnebørn automatisk være tvangsarvinger. 

2. Hvordan skal arven fordeles?

Når du skal fordele arven, skal du igen være opmærksom på, hvem der er tvangsarvinger, og hvor meget de arver efter dig. Du kan prøve vores arvetest, hvis du er i tvivl om, hvem der arver efter dig ud fra din nuværende situation. 
Hvis du gerne vil have gratis rådgivning, så er du altid velkommen til at kontakte os. Så forklarer vi dig gerne, hvordan din tvangsarv fordeles. 

3. Skal arvingerne have særeje?

Denne del glemmer mange ofte at få med i et testamente – og med god grund. De fleste skriver nemlig blot i, at deres børn eller børnebørn skal arve x %. Men en dag bliver disse formentlig gift.

Hvis de så går fra deres ægtefælle og ikke har særeje eller en ægtepagt, så vil den del af deres formue, der kommer fra din arv, så skulle deles med deres ægtefælle. Vælger du derimod at gøre dine arvingers arv til særeje, så vil formuen altid følge dem og ikke andre.

4. Skal arveafgiften sænkes?

Hvis du vælger arvinger som fx venner eller dine nevøer og niecer, så bliver disse pålagt en ekstra arveafgift. I alt vil de skulle betale 36,25 % i arveafgift. Men dette kan sænkes, hvis du i stedet vælger at gøre brug af 30 % reglen. Heri kan du tilgodese lokale foreninger, som du måske har været involveret i eller organisationer, der står dig nært. 

Du kan læse mere om 30 % reglen her.

5. Vil du sidde i uskiftet bo?

Hvis du er i et ægteskab, så er det vigtigt, at du tager stilling til uskiftet bo. Hvis I vælger at kunne sidde i uskiftet bo efter hinanden, så kan det nemlig have en række konsekvenser, hvis der opstår splid i familien. 

Hvis I har sammenbragte børn fra tidligere forhold, så skal børnene underskrive en samtykkeerklæring på, at den længstlevende af jer kan sidde i uskiftet bo.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved uskiftet bo her.

6. Hvad skal der ske, hvis I går fra hinanden?

Hvis I vælger at lave et testamente sammen, så kan vi kun anbefale, at I også får skrevet, hvad der skal ske, hvis I en dag ender med at gå fra hinanden.

7. Hvad skal der ske med børnene, hvis du/I går bort, inden de er fyldt 18 år?

Hvis du eller I har børn, der er under 18 år, så anbefaler vi, at I får lavet et børnetestamente. Heri kan du beskrive, hvem der skal have forældremyndigheden over børnene og varetage deres interesser. Du får et gratis børnetestamente med, hvis du bestiller et testamente igennem Din Arveret. 

Læs mere om børnetestamentet.

8. Hvornår skal arvingerne have udbetalt arven?

Du kan vælge at båndlægge dele af arven, så du kan bestemme, hvornår arvingerne får udbetalt arven. Dette kan gøres den del af arven, der er friarv. Det kan for eksempel være, at du ønsker, at dine børn først får dele af arven udbetalt, når de er 25 år.

 

9. Hvem skal arve, hvis dine arvinger går bort?

Mange vælger at skrive subsidiære arvinger ind i deres testamente. Altså hvem der skal arve efter dig, hvis dine arvinger er gået bort før dig.

10. Vil du tilgodese foreninger eller organisationer?

Flere og flere danskere vælger at testamentere en del af deres arv til den lokale forening, som de har en stærk tilknytning til. Andre vælger at testamentere organisationer, der har betydet meget i deres i private liv. På den måde kan de også gøre brug af 30 % reglen, som er nævnt i punkt 4.

11. Hvem skal håndtere delingen af din arv?

Du kan selv vælge hvem, der skal håndtere bodelingen af din arv. Det kaldes en bobestyrer, og denne person kan du også skrive ind i testamentet. Personen vil så varetage kontakten til skifteretten og dele arven ud.

12. Hvordan skal dit gravsted vedligeholdes?

Du kan selv vælge, om vedligeholdelsen af dit gravsted efterfølgende skal betales fra din arv eller om dine nærmeste skal stå med denne udgift løbende.

13. Skal nogle arvinger arve specifikke genstande?

Mange vælger at bestemte mennesker skal arve specifikke genstande. Det kan være en genstand, som har betydet meget for en af børnene eller børnebørnene, som du gerne vil sørge for, at denne person får, når du en dag går bort. For at sikre at de pårørende er opmærksomme på sådanne ønsker, er der mange danskere, der vælger at testamentere dette direkte i deres testamente.

14. Hvad skal der ske, hvis den længstlevende af jer, vil lave et nyt testamente?

Hvis du skriver et fælles testamente med din samlever eller ægtefælle, så er det vigtigt, at I har klarhed omkring, hvad der skal ske, hvis den længstlevende skal have en nyt testamente.

15. Har du særeje fra tidligere testamente?

Hvis du har arvet en sum penge efter en anden, som du har særeje på, så er det vigtigt, at dette bliver opgivet i det testamente, du skriver.

16. Hvordan skal testamentes underskrives?

For at sikre, at testamentet er gyldigt, så skal det underskrives. Det kan gøres på 2 forskellige måder.
Den ene måde er notartestamentet. Det foregår i den lokale byret, hvor testamentet skal underskrives foran en notar. Derefter bliver testamentet indført i centralregistreret, og den dag, du så går bort, bliver testamentet offentliggjort automatisk. Det koster 300 kr. at lave et notartestamente.

Den anden måde er med to vitterlighedsvidner. Dette kaldes et vidnetestament. Her underskriver du testamentet foran to vidner. Vidnerne skal være myndige, og de eller deres nærmeste må ikke tilgodeses i dit testamente. Når du har underskrevet testamentet, skal vitterlighedsvidnerne underskrive testamentet umiddelbart bagefter.

Et sådant vidne kan for eksempel være en kollega, ven eller nabo. Denne form for testamente kommer ikke automatisk frem i centralregisteret den dag, du går bort. Derfor anbefaler vi, at du får testamentet opbevaret i centralregistreret igennem et notartestamente.

Er du klar til at lave et testamente?

Nu er du igennem de punkter, som de fleste skriver i deres testamente. Hvis du gerne vil være en af dem, der har sikret dine efterladte bedst muligt, så vil vi opfordre dig til at få oprettet et testamente, der passer til din situation.

Du kan altid få gratis rådgivning igennem Din Arveret, hvor vi har specialiseret i at lave testamenter og fremtidsfuldmagter til en fast lav pris, så alle kan være med.
Du kan se vores priser her eller booke en samtale med os her.

I et forhold med børn

Hvis du er i et forhold og har børn - både fælles børn eller egne børn fra tidligere forhold - kan du se, hvad du skal være særligt opmærksom på.
Læs mere her

I et ægteskab med børn

Her kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i et testamente, hvis du er gift og har børn.
Læs mere her

Alene uden børn

Når du er alene uden børn, har du mulighed for at vælge, hvem der skal arve efter dig.
Læs mere her

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *